al contingut a la navegació Informació de contacte

Estac

Entre les muntanyes encara queden vestigis de terra volcànica

ESTAC-2.JPG   

     Estac, juntament amb Mencui, Escós i Arcalís, formaven la baronia d'Estac, l'alou d'Estrago, documentat a la segona meitat del segle XI a mans del comte Ramon VI de Pallars Jussà, sota la jurisdicció dels ducs d'Híxar. Un alou, durant l'etapa medieval, era un gran privilegi ja que es tractava d'un tros de terra independent, ceidit per un senyor superior però que no obligava a pagar rendes de cap tipus. 

     La casa d'Híxar té l'orígen amb Pere Ferrandis, el 20 d'abril de 1268, quan el seu pare, el rei Jaume I li'n va fer donació. El primer senyor d'Híxar era fill del rei i de Berenguera Ferrandis però no va ser fins el III duc d'Híxar que la baronia d'Estac s'annexiona al ducat, per matrimoni entre el duc i Francesca de Castre-Pinós-Fenollet i de Zurita que, entre altres terres, aportà aquesta baronia a la casa d'Híxar, a Terol.

     Estac està situat a 1189,10 mts. d'altitud i té com a patró Sant Marçal, tot i que, actualment, la festa major es celebra per la Mare de Déu d'agost.

lo safarei d'Estac.jpg

     

     Un dels personatges històrics d'Estac va ser la Caterina Picona, una veïna que el 03 de febrer de 1534 va ser jutjada pel llavors baró, Francesc Sorita, pel crim de bruixeria. Per tal que aquest judici es celebrés, els vassalls van renunciar durant tot un any a totes les seves llibertats, immunitats, excepcions i privilegis sometent-se, únicament al baró. 

     Contràriament al que es pensa, la majoria de judicis per bruixeria que es celebraren al Pirineu i a gran part de Catalunya, no van ser en tribunals eclesiàstics o inquisidors, sinó en tribunals civils, seglars i baronials.  Els ciutadans es desprenien dels seus drets a canvi d'un càstig exemplar a la persona que denunciaven, en més d'un 80% eren dones.

     Més antigues que la Caterina Picona són les roques d'orígen volcànic del voltant del poble d'Estac, quars, plagiòclasi i biolita, amb bretxes que indiquen fragments de pissarres i conglomerats angulosos de color gris, donen una idea de l'orígen volcànic d'aquesta zona.

Lo ramat d'en Bernat.jpg

Església d'Estac.jpg