al contingut a la navegació Informació de contacte

Malmercat

Tradició de bruixes, bruixots, dracs i castells ... un poble de llegenda

     El poble de Malmercat està encarat, mirant les muntanyes de l'antic municipi d'Estac. Es troba a 960 mts. d'altitud i el patró és Sant Andreu.

     MALMERCAT.JPG

    Curiosament, els noms dels pobles de la Vall de Siarb, igual que els de les Valls d'Aguilar i els de la Vall de la Seu d'Urgell són d'orígen llatí mentre que en la resta del Pallars Sobirà els noms tenen orígen basc. Això es podria explicar per la connexió que hi havia entre la Noguera Pallaresa, des de Saverneda fins a les valls del Segre. Tal era la seva importància que al lloc on ara hi ha la casa pairal de Saverneda, hi havia, a l'època alt medieval, una parella de comtes, l'Artal i la Guillerma, que sota la protecció d'Arnau de Malmercat (21/01/1174) feien funcionar el Mercat de Verneda on sembla ser que el producte principal de comerç era la sal de Gerri. Aquest mercat va anar adquirint tal iportància que l'any 1235, el comte de Pallars, Roger de Comenge, va concedir una franquícia de 5 anys eximint del pagament de la lleuda (impost sobre les mercaderies que s'anaven a vendre) de la sal als habitants de la vall de Siarb que l'anaven a vendre en aquest mercat.

  MALMERCAT 1.JPG

     Curiositats a part, el poble de Malmercat era un gran castell, el Castell de Bielsa que anteriorment havia estat de la família dels Malmercat, esmentat per primera vegada en documents de l'any 1122.

     Un personatge il·lustre, nascut en aquest castell, en Manuel de Copons i d'Equerrer, fou President de la Generalitat de l'any 1707 al 1710.

     Malmercat però, és un indret ric en llegendes com la del Drac de Saverneda. Expliquen que el castell de Malmercat estava connectat amb un passadís amb la cova de Saverneda i, en aquest pas hi vivia un drac.