al contingut a la navegació Informació de contacte

Història

El municipi de Soriguera, amb alguna variant territorial, ja existia a l'època medival però llavors es coneixia com a Vescomtat del Pallars

     Sembla ser que durant el segle IX, els comtes de Tolosa que llavors també ho eren del Pallars, van establir en aquest territori un vescomtat que inicialment es va anomenar de Pallars, més endavant i per poc temps, es passà a dir vescomtat de Siarb, fent referència a la vall del mateix nom i finalment es digué vescomtat de Vilamur ja que aquest poble n'era el cap.

     El vescomtat anà passant de les mans del comte als seus hereus, amb més o menys castells i terres i depenent d'un comte o d'un altre en funció de les aliances i batalles que es lliuraven durant aquella època medieval.  Finalment, el vescomtat de Vilamur passà a mans del llinatge dels Anglesola i en morir Ramon d'Anglesola i Pallars sense hereus legítims, va heretar el seu nebot Hug II de Cardona i, finalment,  com tot el que posseïa la casa dels Cardona, passà a mans dels ducs de Medinaceli.

     Com a batlle de Vilamur, el vescomte tenia adscrits els castells pertanyents al Senyor de Malmercat. El primer document escrit que fa referència al Sr. Mir Arnau de Malmercat és de 1097 i el castell i l'església apareixen en documents a partir de 1122.

     Els vescomtes Pere i Stranea van ubicar, a l'indret conegut avui com a Saverneda, el que anomenaren Mercat de Verneda i on es venia, majoritàriament, sal de Gerri. Al front d'aquest mercat hi va posar els comtes Artal i Guillermina i va fer signar acta de protecció al Sr. Arnau de Malmercat el 21/01/1174.

    Al 1373 el castell de Malmercat va ser atacat per Arnau Roger, el Bord del Pallars, germà bastard del comte Hug Roger II. El Bord es va quedar, com a botí de guerra, les possessions dels Malmercat, inclosos el castell del mateix nom, el de Boldís i el de Tavascan que posteriorment van ser comprats pel comte del Pallars però no van ser tornats mai, tal i com reclamava Sibil·la, vídua del vescomte de Vilamur.

     Igual que la resta de terres del Comte del Pallars, van acabar formant part del territori dels ducs de Medinaceli.

 

Carrer_de_Vilamur_amb_gent_(cropped).jpeg

Poble_de_Tornafort_vist_des_del_camí_de_Tahús.jpeg

image001.png

Document Actions