Diumenge, 20 De Gener De 2019
Plaça de la Mare de Déu de Medina, s/n baixos ,Vilamur, 
Soriguera - 25566
Telèfon: 973620609 Fax:

26/01
2015

Arcalís

Foto

Està situat prop, davant i al sud-est del nucli de Baro, sobre la riba esquerra de la Noguera Pallaresa. S'hi accedeix des de la carretera N-260 després de creuar el Pont d'Arcalís, del qual pren el nom un conegut grup de música tradicional catalana.

Arcalís disposà d'una Entitat Municipal Descentralitzada pròpia, heretada de temps pretèrits, que es va suprimir el 1992.

L'ermita de la Mare de Déu d'Arboló és una església romànica de finals del segle XII on es fa un concorregut aplec el primer diumenge de maig. Encara que és a prop de Gerri de la Sal, pertany a Arcalís.

Arcalís té l'església parroquial dedicada a Sant Lliser. Tot i que és una església bastant moderna, el nom del sant a qui està dedicada deixa veure un origen medieval i fa pensar en una església anterior, possiblement romànica. Està situada a l'extrem meridional del poble, el més alt. Destaca a l'altre extrem del poble el casalot de Casa de la Masia. També hi ha les restes del Castell d'Arcalís, amb la capella romànicade Sant Martí i, més allunyada del poble, l'antiga església romànica de la Mare de Déu de Serenyà.26/01
2015

Baro

Foto


El poble de Baro està dividit en dos nuclis, propers entre ells (els separen 475 metres de distància). El de més al nord-est és Baro de Damunt; és on hi havia hagut la Mola de Baro, antic molí convertit en central hidroelèctrica que també feia les funcions de molí fariner, serradora i forn de pa (produïa electricitat per als pobles de Baro, Arcalís, Escós, Mencui i Estac. Va estar en funcionament fins a principis dels anys 80). També és on hi ha el Pont d'Arcalís.

Més al sud-oest hi ha Baro de Davall, on hi ha el Pont de Baro, Cal Mariano, la Fonda Farré (aquests dos darrers, establiments d'hostaleria), l'església de la Mare de Déu del Roser, que depèn de Sant Lliser d'Arcalís i el Càmping Pallars Sobirà.


26/01
2015

Escós


Està situat en el sector més occidental del terme, a la dreta de la Noguera Pallaresa. Es troba just a sota i a migdia del lloc on s'uneixen el Barranc de les Milleres i el Barranc de Mencui per formar el Riu d'Escós. És al nord de Tolzó i al sud-oest d'Estac.


03/02
2015

Estac


Estac és un poble del terme municipal de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà. Va ser cap del municipi del mateix nom fins al 1972, any en què va ser annexat a Soriguera. El poble és en el vessant sud-occidental de la Serra de la Solana, a la part de llevant de l'ampla capçalera del Riu d'Escós, a l'esquerra del Barranc del Camp de Gerri. És al nord-est del poble d'Escós. Entre les construccions del poble d'Estac destaquen l'església parroquial de Sant Marçal El poble, bastant gran, està tot agrupat en un coster, amb les cases bastant juntes i formant principalment tres carrers estrets i irregulars. S'hi pot re conèixer encara el clos que formaven les cases del poble.


03/02
2015

Freixa


Freixa és un poble del terme municipal de Soriguera, de la comarca del Pallars Sobirà, dins del territori de l'antic municipi de Soriguera.

Està situat a prop de l'extrem sud-est del terme municipal, en el vessant meridional de la Serra de Freixa, a l'esquerra del Torrent de Freixa i del Barranc del Prat de Comú.

A més de l'església de Sant Sadurní, formen el poble les cases de Cal Butxaca, Cal Maella, Cal Masover i Cal Torredà.

Situat en un coster, el poble es presenta allargassat longitudinalment, amb totes les cases pràcticament al mateix nivell, formant un parell de carrers que són, de fet, els espais entre les cases, bastant distanciades les unes de les altres. L'església de Sant Sadurní de Freixa es troba a la part central del poble, lleugerament decantada cap a llevant.


19/06
2015

Mencui


Està situat a una altitud de 1.256,4 metres d'altitud, a l'extrem occidental del terme, al nord-oest d'Escós i a l'oest d'Estac. Es troba al fons de la vall del Barranc des Basses, a l'esquerra del Barranc de la Font, en el vessant de ponent de la Serra de les Escales.

A més de l'església de Sant Clem, destaquen en el poble la Casa Vella del Batlle i Casa Pubill.


19/06
2015

Llagunes


A ponent de la població, a la dreta del Riu de Llagunes i a l'esquerra del Barranc de Coma-sarrera es troben les ruïnes de la Mola del Sastre, antic molí fariner i bataner convertit en central hidràulica que donà llum a Llagunes entre els anys 20 del segle XX i el 1972.

Llagunes està situat en un pla en el vessant sud-oest del 
Serrat de Santa Creu, a l'entorn del qual pren la forma d'una C, mantenint uns camps de conreu al mig. L'església de Sant Martí de Llagunes, parroquial, és al centre de la C, amb una petita plaça en el seu costat meridional. La resta, forma pràcticament un sol carrer, que ressegueix la forma del poble.

Els primers vestigis d'activitat humana documentat a Llagunes són al poblat medieval de Santa Creu, a un quilòmetre i mig al nord-est del nucli urbà.[3] Daten entorn el 1500 aC, en un jaciment arqueològic trobat a la dècada del 1990, a 1.628 metres d'altitud (el més alt de tot Catalunya) i que va ser ocupat des de l'edat de Bronze fins a l'alta edat mitjana, quan l'assentament es va desplaçar a l'actual emplaçament.

www.llagunes.com


06/12
2015

Malmercat


Malmercat és un poble del terme municipal de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà. És a 10 quilòmetres de Sort, a l'esquerra (llevant) de la Noguera Pallaresa i a 960 m d'altitud. És a la dreta del Barranc del Camp de Quilla just en el lloc on aquest barranc passa a denominar-se el Carcaó. Aquest barranc és afluent per l'esquerra de la Noguera Ribagorçana, a través del Barranc del Cós. El poble és en una carena formada a migdia pel barranc esmentat i a tramuntana per la Costa de Corcó, que s'aboca sobre la plana de l'esquerra de la Noguera Pallaresa. És notable l'església romànica de Sant Andreu, amb un petit cementiri annex amb vistes impressionants sobre la vall de la Noguera Pallaresa. Es conserven els murs i la base d'una torre del castell altmedieval dels Malmercat (conegut també com a Castell de Bielsa, a causa del cognom del darrers propietaris). Annexa als murs del castell, a la banda de llevant, hi ha la capella de Santa Eulàlia (reconvertida en corral i ara magatzem).

Al capdamunt del poble es troba el Castell de Bielsa, o de Malmercat, esmentat per primer cop el 1122. Hi va néixer Manuel de Copons i d'Esquerrer, President de la Generalitat de Catalunya del 1707 al 1710.


06/12
2015

Embonui


Embonui és un poble del terme municipal de Soriguera, de la comarca del Pallars Sobirà, dins del territori de l'antic municipi de Soriguera.

Està situat a l'extrem nord del terme municipal, a prop i al sud-est de Sort i al nord-oest de Vilamur.

Formen el poble[2] Ca l'Ametlló, Cal Cameta, Cal Josep i Cal Torà.


06/12
2015

Puiforniu


Puiforniu fou un poble del terme municipal de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà. Ja pertanyia al terme de Soriguera abans que aquest fos ampliat amb l'annexió d'Estac.

Les seves restes estan situades a la zona central del terme, a prop i a llevant de Tornafort, al sud-oest de Vilamur i a ponent, bastant més lluny, de Soriguera. Està aturonat a l'esquerra del Torrent de l'Olla, a l'extrem d'un pla denominat els Camps. És en el contrafort nord-oriental del Serrat de Toscarri.

Formen el poble l'església de Santa Cecília, i mitja dotzena de cases, detallades més endavant, situades a una cruïlla de camins que fou important temps enrere. S'hi trobaven els camins de Soriguera, Vilamur i Tornafort.


06/12
2015

Rubió


Rubió és un poble del terme municipal de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà. És el nucli més alt habitat permanentment de Catalunya (1.687 m). Pertanyia ja a l'antic terme de Soriguera, abans que aquest s'ampliés amb Estac. Rubió disposà d'una entitat municipal descentralitzada pròpia, heretada de temps pretèrits, que es va suprimir el 1992. És a prop de l'extrem de llevant del terme municipal, a la dreta del barranc de les Comes de Rubió. Segons Joan Coromines,[2] Rubió té el seu origen en un nom propi llatí, degudament evolucionat cap al català medieval: Rubbionis, que esdevé la forma actual per evolució simple. L'església parroquial, dedicada a Sant Salvador depèn de la de Llagunes. Antigament formava part del Vescomtat de Pallars.


06/12
2015

Soriguera


Malgrat ser el poble que dóna nom al municipi, es tracta d'un poble petit, que actualment no ostenta ni tan sols la capitalitat del seu municipi (recau en Vilamur). El poble és a la vora dreta del riu del Cantó, esglaonat en una petita carena, amb un desnivell d'una 50 metres d'altitud entre les cases més baixes i les més altes. L'església de Santa Eulàlia és a la part alta, prop de l'extrem nord-est.


06/12
2015

Tornafort


Tornafort és un poble del municipi de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà, que forma una entitat municipal descentralitzada pròpia, creada el 2004. Històricament va formar part del Vescomtat de Vilamur. Segons Joan Coromines,[2] Tornafort és un topònim ja construït en català medieval a partir de l'expressió torna't fort, amb què es volia manifestar el desig sobre el castell que hi havia en aquest lloc. Ja pertanyia a l'antic terme de Soriguera abans que hi fos annexat el d'Estac.


06/12
2015

Vilamur


Vilamur és una vila del terme municipal de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà. Ja pertanyia a l'antic municipi de Soriguera, abans que hi fos annexat el d'Estac.

Es troba a 1.257,2 metres d'altitud, a l'oest de Soriguera, i avui dia exerceix de capital del municipi. Destaca el vell castell de Vilamur, que fou el centre del Vescomtat de Vilamur. De fet, Vilamur sempre ha estat el centre del seu territori, fos el Vescomtat de Vilamur o sigui l'actual terme municipal de Soriguera.

El poble és en un pla força elevat, en el punt de trobada del Serrat de Castilló, a ponent de la vila, i de la Querrilla, al sud-oest. Just al nord de la vila hi ha també l'extrem de ponent del Serrat de Sant Miquel.

Hi destaquen els fragments de mur del clos de la vila conservats, com la porta d'accés al poble des de la carretera, i l'església parroquial de la Mare de Déu de Medina. En els entorns de la vila es troben les restes de l'església romànica de Sant Miquel.


Destacats

Mapa Web