al contingut a la navegació Informació de contacte

Soriguera

El poblet amagat que dóna nom al municipi

     

          SORIGUERA.JPG

      El poble de Soriguera, situat a 1192 mts. d'altitud, té per patrona a Santa Eulàlia. Malgrat donar nom al municipi i trobar-se just al mig de l'antic terme municipal (abans que s'hi annexionés el municipi d'Estac), actualment hi queda poca gent que hi visqui tot l'any i ja no fan festa major. 

      Al poble de Soriguera, des dels anys 20 fins el 1972 del segle passat, va haver-hi una central hidràulica que donava llum als pobles de Llagunes i al mateix Soriguera primer i més tard, també il·luminà els pobles de Tornafort, Malmercat, Puigforniu i la finca de Llaveners. Es tractava d'un antic molí fariner reconvertit en central on, més tard s'hi afegí una bassa que acumulava l'aigua, de forma que en deixar-la, tenia més força i podia abastar de llum a més pobles. Actualment aquest molí, la Mola del Sastre, està caiguda.

     Prop del poble de Soriguera, es pot trobar la Llosa del Comdat, una cista megalítica que, juntament amb el despoblat de Santa Creu de Llagunes, indica el passat prehistòric d'aquestes terres. Una cista, paraula que ve del grec i que vol dir cofre, és una petita construcció de quatre pedres posades en forma vertical, formant un quadrat o bé un rectangle, que s'usaven durant el neolític com a monuments funeraris. Si la cista era petita, normalment quadrada, feia d'ossari, mentre que si era gran, generalment rectangular, contenia el cadàver sencer. Aquest tipus de monuments denoten que es tractava d'una societat evolucionada.

     Hi ha autors que opinen que el nom de Soriguera ve directament del nom de l'antiga vall, Siarb, mentre que d'altres pensen que deriva directament de Xuriguera, en referència als xoriguers, les aus rapinyaires que també apareixen representades en la bandera i l'escut del municipi.

20190526_124934.jpg

20190526_125127.jpg

20190526_125251.jpg