al contingut a la navegació Informació de contacte

L'ermita romànica de la Mare de Déu d'Arboló

El santuari d'Arboló ha estat un centre espiritual de gran devoció i un centre mític per la gran quantitat de llegendes que se n'expliquen

     L'ermita de la Mare de Déu d'Arboló està situada a la riba esquerra de la Noguera Pallaresa a una altitud de 639,70 mts. sobre el nivell del mar.

ARBOLÓ 2.JPG

     És una ermita romànica llombarda amb elements constructius que la fan ser avançada dins d'aquest moviment arquitectònic de l'època medieval, segle XII, però es conserven textos que ja l'anomenen l'any 920.

      Es conserva un document del monestir de Gerri que l'any 817 cita un castell, situat al costat de l'actual església i que era conegut amb el mateix nom "castro Erbolone", castell d'Arboló. Més endavant, concretament l'any 920, en un document que descriu els límits de Baén, ja es fa referència a una església amb culte a Santa Maria, situada sota el castell d'Arboló. Aquest castell, actualment està desaparegut.

     A nivell constructiu hi ha dos elements que fan pensar en un romànic avançat, la imposta (un sortint a la paret) en forma de guardapols que travessa la façana i continua en els murs i la forma quadrada quasi perfecta dels carreus (les pedres que formen els murs), molt ben escairats, polits i molt ben encaixats.

     Una altra característica curiosa és el campanar que, al mateix temps, és un comunidor, edifici petit, quadrat, obert als quatre vents on els clergues feien rituals religiosos i oracions exorcitzadores contra calamitats, plagues, tempestes, ...

ARBOLÓ.JPG

     La seva ubicació, prop del riu, va fer que la Mare de Déu d'Arboló fos especialment venerada pes raiers. Una de les llegendes al voltant d'aquesta ermita, explica que va ser construïda pel primer comte del Pallars perquè la Mare de Déu el va ajudar a guanyar una batalla contra els moros en aquest indret. També ha tingut sempre un gran èxit entre els joves que busquen parella, hi ha un sot en una paret on s'hi ha de posar el peu el dia de l'aplec i, durant el que resta d'any, segur que qui li posa troba parella.

     Sigui com sigui, l'ermita és molt bonica i el paisatge és fantàstic, val la pena anar-la a visitar.

Arboló dins.jpg